Hallux rigidus & Hallux Limitus

Hallux limitus is een deformiteit van het grote teengewricht.
De bewegingsmogelijkheid is beperkt. Door een subluxatie van de grote teen zal er slijtage optreden in het gewricht.

Functionele hallux limitus is een afwijking tijdens de propulsiefase van het gangpatroon. Hier lijkt het alsof er te weinig mobiliteit is, echter tijdens het klinisch onderzoek, in een open kinematische keten, is de bewegingsvrijheid  van het grote teengewricht voldoende.

Structurele hallux rigidus heeft een vrijwel onbestaande bewegingsradius in het grote teengewricht. Dit komt door een abnormaliteiten van de zachte of beenderige componenten van het gewricht. In deze fase ontstaan er papegaaienbekjes op het gewricht wat de mobiliteit nog meer belemmerd.

Ontstaan van deze afwijkingen kan te maken hebben met een immobilisatie van de eerste straal. Denk hierbij aan een gips voor een lange periode. Verder kan een structurele abnormaliteit van de eerste straal een oorzaak zijn of simpelweg door een trauma of degeneratieve gewrichtsaandoening.

Klinisch zien we een onvoldoende bewegingsmogelijkheid van de eerste straal. Daarnaast kan er zich botadaptatie manifesteren, in de zin van osteofytvorming met degeneratie van het gewricht tot gevolg. Secundair zijn nagel- en huiddefecten een mogelijke consequentie.

De rol van de podoloog bestaat erin deze nagel- en huiddefecten te reduceren en comfort te bieden via zooltherapie. Verder kan uw podoloog advies geven over de schoenen. Hier is de stijfheid van de zool zeer belangrijk. MBT-schoenen kunnen een oplossing zijn omdat de afrol in de zool verwerkt zit en het grote teengewricht gespaard blijft.

Infiltratie en chirurgie zijn de volgende therapievormen.