Functionele Zooltherapie

Een podoloog wil het lichaam van de patiënt zo goed mogelijk functioneel in balans brengen en houden. Hij doet dit door het gehele lichaam dynamisch te sturen vanuit de voet met functionele zooltherapie. Voeten zijn namelijk als de funderingen van een gebouw. Als de fundering slecht is, zakt het gewelf in en komen er scheuren in het gebouw. Een foutief gangpatroon wordt dus maar beter tijdig gecorrigeerd!

De resultaten uit het biomechanisch onderzoek & ganganalyse worden samen gelegd om tot een complete correctie te komen.
Het doel van een functionele zool is een logische schokbreking te creëren bij het landen en een rigide hefboom te bekomen bij het afstoten. Deze sturing van de voet zal via de stijgende kinetische keten een positieve invloed hebben op de hoger gelegen gewrichten.

De zolen worden vervaardigd door de podoloog zelf.
Een 3D-scan kan de voeten digitaliseren. Dit stelt ons in de mogelijkheid de zolen te modelleren via de software. Deze digitale versie wordt vervolgens uitgefreesd door het extern labo (Optimal Control). Tot slot slijpt de podoloog de zolen op leest zodat ze vlot in de schoen passen.
Dit proces neemt gemiddeld 2 tot 3 weken in beslag.

Enkele wist-je-datjes

  • De functionele zolen zijn vervaardigd uit EVA (Ethyl Vinyl Acetaat). EVA heeft als eigenschap zeer licht van gewicht te zijn in combinatie met grote sterkte en stabiliteit. EVA is verkrijgbaar in verschillende hardheden variërend tussen 30 en 60 shore.
  • Een zool kan alleen maar ten volle werken in een goede schoen. Dit is afhankelijk van de sport of activiteit. Meer info vind je bij “Schoenadvies“.
  • De zolen worden best gedragen op momenten waarop je voeten het meest belast worden. Zittende activiteiten horen hier niet bij…
  • Afhankelijk van de hardheid gaan de zolen gemiddeld 1,5 tot 3 jaar mee.
  • Aangezien EVA bijna geen water absorbeert en geen lijm bevat, mogen ze in een beschermnetje op 30°C in de wasmachine. Verder wordt afgeraden de zolen bloot te stellen aan temperaturen boven 40°C.

Opbouwen!

Het is belangrijk om de functionele zolen opbouwend te dragen. De eerste dag 1u, de tweede dag 2u en pas na een week een volledige dag. Dit is nodig omdat ons lichaam neuromusculair moet wennen aan de sturing. Dit kan tot 3 à 4 weken duren, daarna moet er normaal comfort aanwezig zijn.
Na 6 weken krijgt iedereen een GRATIS controle. De hoeveelheid correctie of kleine ongemakken kunnen dan worden bijgewerkt. Idealiter worden de functionele zolen jaarlijks gecontroleerd om na te gaan of er nog genoeg correctie in zit.