Schoenadvies

 

In ons leven stappen we met onze voeten een 5-tal keer de wereld rond. Ze dragen ons van ’s morgens tot ‘s avonds overal naartoe. Wanneer onze voeten ons in de steek laten, kunnen we zowel letterlijk als figuurlijk ‘niet meer uit de voeten’. Draag dus zorg voor je voeten en geef ze de aandacht die ze verdienen.

5 vuistregels voor een goede schoen

 1. Je schoenen moeten de juiste maat hebben en dit zowel in de lengte als in de breedte. Voorzie ook voldoende hoogte voor de tenen.schoenadvies-teenruimte
 2. Je schoenen zijn achteraan best gesloten met een nauwelijks tot niet indrukbare hielomsluiting of contrefort, alsook een goede pasvorm rond de hiel. Bij open schoenen en slippers moeten de tenen te hard werken om de schoen aan te houden en vergroot je de kans op hamer- en/of klauwtenen.
  contrefort fout  contrefort goed
 3. Je schoenen moeten buigen op de juiste plaats. Je voet buigt alleen ter hoogte van je tenen dus is het belangrijk dat je schoenen op de zelfde plaats buigt om een normale voetafrol te bekomen. Het is niet goed als de schoenen in het midden van de zool, voor of achter de tenen plooien.
  buigpunt fout  buigpunt goed
 4. Je schoenen mogen geen torsie toelaten in de lengterichting. Dit betekent dat je de schoen niet mag kunnen uitwringen als een dweil.
  torsiestijfheid fout  torsiestijfheid goed
 5. Je schoenen hebben bij voorkeur een aangepaste sluiting: veters of klittenband. Als je voeten zwellen kan je dankzij de aanpasbare sluiting de schoen bijvoorbeeld iets losser dragen. Knoop je veters altijd, anders vallen je schoenen van je voeten en ondervind je geen enkele stabiliteit van de schoen.

Extra tips

 • De hakhoogte is bij voorkeur maximaal 3 cm. Hogere hakken geven vaker last in knieën en lage rug tot zelfs schouders en nek.
  hakhoogte goed  hakhoogte fout
 • Draag je op maat gemaakte zolen? Voorzie dan zeker voldoende plaats in je schoenen. Een maat groter is niet de oplossing! Veel merken hebben reeds uitneembare binnenzolen. Hierdoor creëer je meer diepte binnenin de schoen.Uitneembare binnenzool (2)
 • Doe je aan sport? Zorg dan voor een aangepaste sportschoen! Elke sport heeft zijn typische eigenschappen qua looprichting. Lopen doe je meestal vooruit, bij tennissen beweeg je vaak zijdelings, bij voetbal beweeg je in alle richtingen en zijn de noppen dan weer belangrijk,…

⇐Terug