Voetverzorging & specifieke behandeling

Je kan bij een podoloog terecht voor een algemene voetverzorging, maar we zijn meer gespecialiseerd in de specifieke voetbehandelingen.
Enkele voorbeelden:

  • Ingegroeide teennagels
  • Eelt & likdoorns verwijderen, maar ook de oorzaak zoeken en wegnemen
  • Orthopedische afwijkingen zoals een hamerteen of hallux valgus ontlasten d.m.v. een silicone-orthese
  • Advies bij schimmelinfectie van huid en/of nagels
  • Educatie bij diabetici

Voetverzorging bij diabetici

Een goede voetverzorging bij diabetici is ontzettend belangrijk op vlak van preventie. Ze hebben namelijk recht op twee consultaties per jaar bij een podoloog. Je kan er dus maar beter gebruik van maken. We staan je graag bij met nuttige tips.
Op deze momenten zal de podoloog een grondige controle doorvoeren ter preventie van de vele complicaties bij diabetes mellitus. Concreet betekent dit dat de oppervlakkige gevoeligheid gecontroleerd wordt door middel van een monofilamenttest (10g) en de pulsaties van de twee belangrijkste arteriën in de voeten. Tot slot zullen de voeten uitvoerig geïnspecteerd worden naar huiddefecten en eventuele orthopedische afwijkingen.

Ingroeiende teennagels

Ingegroeide teennagels worden vaak veroorzaakt door te krappe schoenen en/of foutief knipgedrag. Hierdoor kan er irritatie ontstaan in de nagelwal met onsteking tot gevolg.
Om de druk in de nagelwal te reduceren kan de podoloog in de eerste plaats een tamponnage aanbrengen. Als dit geen oplossing is kan er een nagelbeugel geplaatst worden. Een dun titanium draadje wordt op de nagel vastgemaakt. Door het geheugen van het titanium draadje zal de convexe nagelplaat gecorrigeerd worden tot een vlakkere nagelplaat.
Dit is volledig pijnloos en de patiënt ondervindt hier geen hinder van.
Na twee weken is pijnreductie voelbaaar, maar de totale tijdsduur van de behandeling kan tot 6 maand duren.

Silicone-orthese

Orthopedische afwijkingen aan de tenen kunnen ontlast worden door een op maat gemaakte silicone-orthese.
Denk maar aan hamertenen, klauwtenen, hallux valgus,… Deze afwijkingen kunnen zorgen voor overbelasting van gewrichtjes en drukpunten veroorzaken. Verhoogde druk zorgt op zijn beurt voor eeltvorming en/of likdoorns op de tenen. Een silicone zal deze druk neutraliseren en voor onmiddellijke ontlasting zorgen.