Hallux Abducto Valgus

Hallux valgus, knobbel op grote teen, scheve grote teen,… Het zijn maar enkele omschrijvingen van de bekende hallux abducto valgus (HAV).
Hallux abducto valgus is een progressieve aandoening van het grote teen-gewricht.

Een HAV komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er is absoluut een familiale factor en het schoengedrag speelt zeker een rol. Overmatige pronatie tijdens het afstoten zal een HAV in de hand werken. Tot slot zal ook obesitas een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling.

hallux valgus dorsaalvoet dorsaal

Links: normale voet

Rechts: HAV

Klinisch betekent een HAV, dat een knobbel op het grote teengewricht zichtbaar wordt en dat de grote teen devieert naar de buitenzijde. Door de deviatie kan de tweede teen een hamerteen worden. Op de knobbel kan er zich eelt en/of een likdoorn gaan vormen.

De rol van de podoloog bestaan erin schoenadvies te geven en drukpunten te ontlasten door middel van vilt-of siliconetherapie. Overtollig eelt wordt verwijderd. Zooltherapie kan in de beginfase de ontwikkeling vertragen.

Via de huisarts kunnen er ontstekingsremmers voorgeschreven worden en de orthopedisch chirurg kan de HAV verwijderen en de tenen opnieuw rechtzetten.