Klauwtenen & hamertenen

Klauwtenen

Klauwtenen komen meestal voor bij alle tenen. Ze gaan vaak hand in hand met een holvoet. Initieel zijn klauwtenen flexibel, maar na verloop van tijd kunnen ze rigide worden. Dit zorgt voor nog meer ongemakken.

Klauwtenen

De oorzaak is niet bekend. Echter worden klauwtenen geassocieerd met neuromusculaire aandoeningen of arthritis. Op latere leeftijd gaat de intrinsieke voetmusculatuur verminderen. Gevolg hiervan is het ‘grijpen’ van de tenen.
Slecht schoeisel zou ook een factor spelen in de ontwikkeling van klauwtenen.
Biomechanisch kunnen klauwtenen verklaard worden door een spierzwakte van de kuitspier. Het menselijk lichaam zal deze zwakte compenseren door extra spierwerking van de buigers van de tenen.

Klinisch zorgen klauwtenen voor verhoogde druk onder de voorvoeten en bovenop de tenen. Extra druk geeft eeltvorming tot gevolg. In een vergevorderd stadium is het mogelijk dat een subluxatie gebeurd van het gewricht.callus

De rol van de podoloog bestaat erin de patiënt schoenadvies te geven. Hoge hakken zijn hier uit den boze.
Specifiek eelt gaan verwijderen. Vilt- en siliconetherapie kan voor ontlasting zorgen van de drukpunten.
Met taping is het mogelijk de aangedane teen te realigneren.
Tot slot kunnen we met zooltherapie voor een langetermijnoplossing zorgen op vlak van drukvermindering ter hoogte van de voorvoet.

Andere oplossingen zijn spierversterkende oefeningen bij kinesitherapeut of chirurgisch tenen recht zetten.

Hamertenen

Hamertenen komen vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Het is een leeftijdsgebonden afwijking. Hoe ouder, hoe meer kans op een hamerteen. Een hamerteen komt meestal alleen voor aan de tweede teen. Net zoals klauwtenen kunnen hamertenen flexibel of rigide zijn.

hamerteenHet ontstaan van een hamerteen komt voornamelijk door een pronatief gangpatroon. Een lange tweede teen heeft meer kans op de afwijking.
Vaak komt een hamerteen in combinatie met een hallux valgus voor.
Verzwakte intrinsieke voetspieren kunnen ook een predisponerende factor zijn.

Klinisch zal een hamerteen zorgen voor meer druk ter hoogte van voorvoet en bovenkant van de teen. Deze drukverhoging heeft eeltvorming tot gevolg met pijn.

Als podoloog kunnen we zorgen voor het verwijderen van het overtollig eelt. Maar ook het drukvrij leggen van gevoelige punten door middel van vilt- of siliconetherapie en zooltherapie.

Spierversterkende oefeningen bij de kinesitherapeut en de hamerteen bij chirurgisch laten recht zetten zijn andere oplossingen.