Shin splint

Shin splint, periostitis, scheenbeenvliesontsteking, allemaal synoniemen voor een pijnlijk scheenbeen.

Shin splint wordt vaak veroorzaakt door een pronatief gangpatroon met een overbelasting van de M. Tibialis posterior en M. Flexor Hallucis Longus. Zij moeten te hard werken te voet in een neutrale positie te houden. Dit geeft een verhoogde trekkracht op het periost met ontsteking tot gevolg.
Externe factoren zoals trainen op harde ondergrond of een plotse verhoging van trainingsintensiteit spelen een grote rol in de ontwikkeling van periostitis. Daarnaast is slecht schoeisel met te weinig schokabsorptie een aanleiding van scheenbeenvliesontsteking.

Klinisch lokaliseert de pijn zich ter hoogte van het onderste 1/3 van het onderbeen. Het kan bilateraal voorkomen met zwelling. Verhoogde activiteit en tenenstand kunnen de symptomen uitlokken.

Rusten en ijs zijn de twee beste therapievormen. Daarnaast kan een podoloog schoenadvies geven en starten met zooltherapie om het gangpatroon te ondersteunen. In samenspraak met een kinesitherapeut kan het trainingsschema aangepast worden. Tot slot kan taping of compressiekousen comfort bieden.