Welke schoenen moet ik kopen?

Tips voor een goede (kinder)schoen

Laat je niet leiden door de prijs of het merk om nieuwe schoenen te kopen, maar kies op volgende criteria om je nieuwe schoenen te kiezen.

Eerst en vooral is het belangrijk de juiste maat te nemen. Gemiddeld moet men 1cm extra in de lengte voorzien. Bij uitneembare binnenzolen, kan je die uit de schoen nemen en op de binnenzool gaan staan. Dan moet je nog een wijsvinger voor de tenen kunnen leggen.

De eerste stapjes bij de allerkleinsten zijn de moeilijkste. Daarom hebben alle peuters platvoetjes die ver uit elkaar staan en knietjes die naar binnen knikken. Dit zorgt voor meer stabiliteit.
Als de schoenen bij peuters te stijf zijn, gaan we het die sloebers nog wat moeilijker maken. Laat de peuters daarom zo veel mogelijk op blote voeten oefenen. Hierdoor worden de botten sterker en wordt de proprioceptie (=het besef hoe je ledematen bewegen in de ruimte) bevorderd.
De ideale schoen voor peuters (schoenmaat 20-25) is dus soepel aan de hiel, soepel in het midden van de zool en soepel aan de tenen.

Bij kleuters evolueert het stappatroon, de voetjes komen dichter bij elkaar en de knietjes worden rechter. Dit heeft uiteraard invloed op de schoenkeuze. Bij kleuters (schoenmaat 26-32) moeten de schoenen stevig zijn aan de hiel, iets steviger in het midden dan bij de peuters en soepel aan de tenen.

Vanaf 6-7 jaar (schoenmaat 33-…) krijgen kinderen een normaal heel-to-toe-stappatroon. Logisch dat de schoenkeuze opnieuw mee-evolueert.

In deze fase moet de schoen:

  1. Stevig zijn aan de hiel, om het hielbeen recht te houden
  2. Stevig in het midden van de zool, je mag de schoen niet kunnen uitwringen zoals een dweil
  3. Soepel aan de tenen, dit bevordert de afrol

Dit zijn ook de drie aandachtspunten voor tieners, dames en heren.

Bij een podoloog kan je terecht om (kinder)voeten te laten screenen. Op die manier kunnen we tijdig ingrijpen waar nodig. Dit gebeurt met een op maat gemaakte, functionele zool. Deze zolen wordt door de podoloog gemaakt op basis van een ganganalyse en een heel aantal metingen van voeten, knieën en heupen. Om de zolen te modelleren, maakt de podoloog gebruik van een 3D-Scan.

Maar vergeet niet dat een goede schoen altijd de éérste stap vooruit is.